This translation is provided by Google Translate

  Succesvolle meetings dankzij de aanpak van Ronald Koeman

  Dit verhaal gaat niet over voetbal. En toch kunnen we leren van de glansrijke overwinning van het Nederlands Elftal op Frankrijk (2-0), en de last-minute “remontada” (2-2 na een 2-0 achterstand) tegen Duitsland, die warmte terugbrachten in de harten van de Oranje aanhang, na een reeks van kille jaren.

  Hoe kreeg bondcoach Ronald Koeman dat voor elkaar? Heeft dat puur met voetbal te maken? Of kun je zijn werkwijze voor een geslaagde beslissende wedstrijd vertalen naar een geslaagde beslissende meeting?

  Het antwoord op deze laatste vraag is ja. Koeman creëert in zijn spelersgroep een cultuur die het groepsgevoel stimuleert. Dat leidt vervolgens tot vertrouwen en tenslotte tot overwinningen.

  “We zijn met 24 spelers en iedereen loopt met een glimlach rond.”, juicht middenvelder Marten de Roon.

  Succesvol door meer vrouwen

  Thomas Malone van het MIT Center for Collective Intelligence was benieuwd welke factoren ervoor zorgden dat het ene team veel beter presteert dan het andere. Om daar achter te komen analyseerde hij het probleemoplossend vermogen van groepen mensen. Malone ontdekte dat intelligentie niet de doorslaggevende factor is.

  In plaats van IQ ontdekte hij dat drie andere factoren een cruciale rol speelden:

  1. De leden van het succesvolle team gaven elkaar ongeveer evenveel spreektijd. (Hoe was dat bij jouw laatste meeting?)
  2. De teamleden scoorden hoog op social sensitivity. Dat houdt in dat ze goed waren in het lezen van elkaars gemoedstoestand. Zo scoorden ze hoog op een test die beschouwd wordt als een maat voor empathie.
  3. In de succesvolle teams zaten meer vrouwen.
  Meer vrouwen zorgen voor teams met meer succes, en wellicht ook succesvolle meetings

  Om met het laatste te beginnen: Koeman bewijst met het Nederlands Elftal dat je ook met mannen een succesvol team kunt neerzetten.

  En er is meer hoop voor mannen en mensen met een minder hoge empathiescore. Je kunt het namelijk leren.

  4 manieren om groepsgevoel te leren en stimuleren

  In haar blogpost op het bekende platform TED.com gaat entrepreneur en CEO Margaret Heffernan hier dieper op in. Haar verhaal samenvattend kun je de volgende dingen doen om het groepsgevoel tijdens je volgende meeting te stimuleren:

  • Laat je deelnemers zowel hun eigen standpunt als dat van een ander verdedigen. Je biedt mensen hiermee de kans een veel beter inzicht in andermans situatie te krijgen dan luisteren alleen kan bereiken. Inzicht creëert de bereidheid om aan een gezamenlijke oplossing te werken.
  • Laat iedereen een verhaal vertellen over zijn/haar werk, privéleven en passie. Of alternatief, maak films van elkaar en bekijk die tijdens de meeting op een groot scherm. Respect voor elkaar zal groeien.
  • Ga een conflict niet uit de weg, maar ga het open en eerlijk aan. Gezamenlijk overwonnen conflicten werken als vicieuze cirkel van vertrouwen.
  • Voeg gezamenlijke pauzes in of pauzes waarin je bewust met mensen praat die je anders mijdt.

  Koeman liet spelers bewust tijd met elkaar doorbrengen, ook buiten het veld. Ze speelden bijvoorbeeld games, en leerden elkaar daardoor op een andere manier kennen. Onderling respect en vertrouwen groeide.

  Sociaal capitaal stimuleert originele ideeën

  Cruciale beslissingen vergen hevig debat waarin ieder zijn bijdrage durft te geven. Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat hun bijdrage gerespecteerd wordt. Gewaardeerd. Zelfs als die nutteloos en onjuist blijkt! Zonder dit sociaal capitaal riskeert namelijk niemand het om originele ideeën te uiten of kritische vragen te stellen. Een cultuur met sociaal capitaal stimuleert dit juist.

  Stevig debat is nodig voor succesvolle meetings. Vertrouwen stimuleert dat.

  Het cultiveren van sociaal capitaal betekent niet dat collega’s beste vrienden moeten worden. Of dat succesvolle meetings altijd vrolijk en gezellig moeten zijn. Het betekent dat iedereen het gevoel heeft gehoord te worden, en een rol heeft in het geheel.

  Sociaal capitaal vergroot de stabiliteit en veerkacht van organisaties, concludeert onderzoek van voormalig Professor of Social and Organizational Psychology Richard Hackman.

  Jouw mening

  Wat is jouw mening? Heb je voorbeelden van meetings die slaagden door de juiste cultuur te creëren? Of zie je het heel anders? Laat het weten in een reactie.

  • Deel dit artikel

  0 Reacties

  Plaats een reactie