This translation is provided by Google Translate

  In een serie op maat gemaakte mini masterclasses belicht Ingrid de basics van evenementenorganisatie, brengt je op de hoogte van trends & ontwikkelingen en deelt handige tips en tricks die direct toepasbaar zijn. Deze keer bespreekt ze cultuur.

  Cultuurverschil gaat niet alleen over landen maar speelt net zo goed in organisaties

  Ik luister er graag naar als er wordt gesproken over cultuur. Ik reis al mijn hele leven graag naar bijzondere plekken, heb cultuurverschillen aan den lijve ondervonden, wonend op verschillende plekken op aarde. Ook in ons vakgebied vind ik het een interessant gegeven. Vaak gaan gesprekken over culturele verschillen tussen landen en dat wordt in ons “dagelijks leven” dan vaak vertaald naar: wat gaan we doen met catering? Is er een stilteruimte? Kunnen we het diner niet in een kerk organiseren?

  Toch is cultuur veel meer dan dat. Mensen vergeten dat in een bijeenkomst er ook culturele verschillen kunnen zijn tussen organisaties of zelfs afdelingen binnen één organisatie. Verschillen die kunnen leiden tot inspiratie maar – eerlijk is eerlijk – vaker leidt tot ergernis of erger.

  Cultuur is als een ijsberg

  Cultuur is een vreemd fenomeen. Je zou het kunnen definiëren als het geheel aan gebruiken, gedragingen, activiteiten, overtuigingen etc. zeg maar de onbewuste programmering van de geest die groepen mensen van elkaar onderscheidt.

  Je kunt cultuur vergelijken met een ijsberg: boven het wateroppervlak heb je een herkenbare, zichtbare bovenkant. Denk hierbij aan symbolen zoals een logo’s en vlaggen en ook rolmodellen binnen een organisatie zoals een directeur, een voorzitter, trainer of een teamleider.

  Daarnaast heb je een veel groter deel dat zich onder de waterspiegel afspeelt. Rituelen zitten b.v. onder de waterspiegel. Bij rituelen wordt in Nederland vaak verwezen naar ons gebruik om één koekje bij de koffie aan te bieden waar men in andere landen de koektrommel open op tafel zet. In een bedrijfsomgeving kan dat bijvoorbeeld om hiërarchie, interne communicatie gaan of de wijze hoe men omgaat met tijd. Werk je strikt van 9 tot 5 of ben je bereid om langer door te gaan? Dat laatste kan in sommige organisaties leiden tot scheve ogen en zelfs onmin. Maar ja, weet jij veel als je er voor het eerst binnenkomt!?

  Hoe ga je om met het “onzichtbare” van een cultuur?

  Omdat dit deel niet zichtbaar is, is het lastig te herkennen en dus om hier rekening mee te houden. Daarom is het zo enorm belangrijk om met mensen uit de organisaties te spreken en weten wat hen bezig houdt, wat de gedeelde waardes zijn. Die waardes zijn de (onzichtbare) kern van cultuur. Een voorbeeld: dat kan zijn “gezond leven” voor Nike waarmee het serveren van vette, koolhydraatrijke lunches wellicht niet zo’n geschikt idee is. Je zoekt dus even door naar een menu met “brainfood”. Rituelen en waarden zijn doorgaans ongeschreven regels en afspraken.

  Omdat het ze ongeschreven zijn en vaak zo vanzelfsprekend voor de betrokken personen als onderdeel van deze cultuur, zullen zij dit niet altijd gemakkelijk zelf herkennen. Je zult dus als organisator moeten doorvragen om er achter te komen. En je moet de gave bezitten om als het ware tussen regels te lezen en te luisteren. Ook dat maakt het lastig.

  Wees je dus altijd enorm bewust van de keuzes die jij maakt. Zijn het “neutrale” keuzes of zijn ze ingegeven door de cultuur die jou eigen is? Soms is dat geen probleem, soms wel. Realiseer je je het belang ervan. Vraag je dus regelmatig af hoe het zit, met wie je te maken krijgt, wie er deel gaan nemen: zit er iets in het programma dat hen kan ergeren, beledigen of het hen lastig kan maken? Wellicht is het dan wijs om een andere keuze te maken.

  Nieuwsgierig? Blijf op de hoogte via Linkedin!

  Ingrid Rip Mini Masterclass voor Worldmeetings

  Ingrid Rip sinds 2003 eigenaar van RREM, is bevlogen Event Professional en als trainer, facilitator en project manager actief.

  • Deel dit artikel

  0 Reacties