Landgoederen in Nederland

Landgoederen in Nederland: vergaderen op historische grond

Verstopt in het groen, langs weilanden of bij het water liggen door heel Nederland landgoederen. Hoewel sommige nog steeds in privé bezit zijn van families, zijn veel van deze locaties te boeken voor feesten, partijen en zakelijke ontmoetingen. Worldmeetings heeft meer dan 40 kastelen en landgoederen in het locatiebestand. Dertien van deze locaties, in elke provincie één en een extra locatie, worden in dit artikel uitgelicht. Met als laatste locatie geen historisch landgoed, maar een hypermoderne locatie middenin Groningen.

Schinvelderhoeve in Limburg

Na een rondje Googlen blijkt dat Limburg de meeste landgoederen en kastelen van Nederland heeft. Een van de landgoederen die via Worldmeetings te boeken is, is de Schinvelderhoeve bij Schinveld. De eerste vermeldingen van deze locatie stammen al uit 1385. Nu is het een moderne en sfeervolle locatie met zeven verschillende zalen. De hoeve is omgeven door groen en het glooiende landschap van Limburg. Ideaal voor een vergadering gecombineerd met wandeling.

Landgoed Ulvenhart in Ulvenhout, Noord- Brabant

Net onder Breda ligt, goed bereikbaar via de A58, maar ingesloten in het groen, landgoed Ulvenhart. Naar eigen zeggen is het landgoed niet alleen een “omhelzing van schoonheid en rust”, maar is het ook een magische plek. Het landgoed bestaat uit een minidorp met een voormalige herberg, bakker en Vlaamse Schuur. Maar het meest bijzondere is de beukenbomenkathedraal, in de 16e eeuw gepland door de Vrijmetselaars en de inmiddels eeuwenoude bomen zijn nog steeds te bewonderen. Alle panden op het landgoed zijn recent gerenoveerd met natuurlijke materialen en moderne meubels.

Buitenplaats de Heeserhof in Flevoland

Bij het schrijven van dit artikel, waarin uit elke provincie een landgoed wordt uitgelicht, kwam er één probleem naar voren. Er zijn helemaal geen landgoederen en kastelen in de jongste provincie van Nederland. Logisch ook, tot 1968 bestond Flevoland nog helemaal niet. Vandaar in plaats van een historisch landgoed, een moderne buitenplaats als vergadertip.

Buitenplaats de Heeserhof ligt in Ens, vlakbij Emmeloord, middenin de weidse polder. Het Tuinpaviljoen aan het einde van het terrein is rondom volledig van glas, zodat het polderlandschap goed te bewonderen valt. De locatie bestaat uit 2500m2 terras en tuin, 6 werklocaties. De lunch is vers bereid met lokale producten.

Landgoed Te Werve, Zuid Holland

Eerder deze maand werd deze locatie bij Rijswijk uitgelicht op de Worldmeetings.com website. Terecht, want het landgoed heeft een perfecte ligging naar Den Haag, maar middenin het Rijswijkse Bos. De geschiedenis van de locatie gaat terug tot de 13e eeuw. Na heel wat wisselingen van bewoners, eigenaren en bestemmingen van het pand en de omgeving, is het nu een evenementenlocatie. Landgoed Te Werve ademt de sfeer uit van een koloniaal landhuis, maar is eigentijds ingericht met grote kroonluchters en warme kleuren. Door het combineren van meerdere ruimtes biedt de locatie plaats aan evenementen tot 200 personen. Ook kleinere gezelschappen kunnen hier uitstekend terecht.

De Havixhorst bij Meppel, Drenthe

Net bij de grens tussen Overijssel en Drenthe ligt De Havixhorst. Een historische locatie uit 1753 waar van 1758 tot 1939 (dat is dus bijna 300 jaar lang!) de adellijke familie De Vos van Steenwijk woonde. Nu is het een chique vergaderlocatie met acht zalen, waar tot 500 mensen terecht kunnen. Zowel grote bijeenkomsten als kleinschalige diners kunnen worden gerealiseerd op de locatie. Allemaal met een adellijk tintje.

Voormalige villa de Sprenck in Zeeland

Ook in Zeeland zijn landgoederen en villa’s te vinden. Zo is Hotel de Sprenck in Middelburg een Rijksmonument, gebouwd in 1904. De locatie heeft een kleine vergaderruimte, geschikt tot tien personen. Het hotel heeft in totaal 18 kamers, allemaal verschillend. Het hotel opende in augustus 2018, voorheen was het een kantoorpand. De eigenaren Patricia en Ruben, runnen al een ander succesvol hotel in Zeeland, en zijn zelf op het terrein van de Sprenck gaan wonen.

Vergaderen in Friesland bij Stania State

Aan het einde van een slingerend bospaadje ligt landgoed Stania State. Verscholen in de bosrijke omgeving, op slechts een paar minuten van Leeuwarden en Dokkum. Het huidige gebouw stamt uit 1843, en is lange tijd door burgemeesters en baronnen bewoond. Het gebouw heeft ook dienst gedaan als jeugdherberg en als praktijkschool. Sinds halverwege vorige eeuw worden er congressen en vergaderingen gehouden. Vergaderen kan vanaf zes tot maximaal 130 personen. Het terrein rondom het landgoed is ook geschikt voor activiteiten als boogschieten of een picknick.

Landgoed het Laer in Overijssel

Vlakbij Zwolle, midden in de bossen ligt Landgoed het Laer. Het huidige landgoed is gebouwd in 1700, maar in de 13e eeuw stond er op de plek van het Lear al een kasteel. Een echt historische locatie dus! Landgoed het Laer biedt tegenwoordig een groot aantal mogelijkheden en ruimten voor vergaderingen, bijeenkomsten en congressen. Er zijn vijf verschillende zalen, allemaal met een landelijke en chique stijl. Afhankelijk van de zaal is er plek tot 60 man per zaal. Ook is het mogelijk om te overnachten op het landgoed.

Landgoed Halsaf in Gelderland

Een locatie met een intrigerende naam! Halsaf refereert naar de legende van deze locatie. Een dappere dienstmeid versloeg op een slinkse wijze zeven rovers die het kasteel binnen wilden komen. Landgoed Halsaf heet eigenlijk huize Babberich, maar door deze heldhaftige daad noemt men het landgoed Halsaf. De locatie, met zijn rijke historie, authentieke sfeer en prachtige, groene omgeving is absoluut een bezoek waard. Een vergadering in één van de twee zalen in dit rustieke decor staat garant voor een dag vol productiviteit.

Forum, Groningen

En als laatste Forum in Groningen. Geen landhuis of kasteel, maar een net geopend (november 2019) multifunctioneel gebouw middenin in de stad. De locatie herbergt de gemeente, filmtheater, bibliotheek en culturele activiteiten. Het doel van het Forum is om inwoners en bezoekers van Groningen te inspireren door de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Een ideale vergaderlocatie dus. De locatie heeft 3 plenaire zalen, 6 break-out rooms en ruimte tot 40 mensen.

Een hypermoderne locatie die eigenlijk niet in de categorie “landgoederen in Nederland” valt. Maar toch het vermelden waard in dit rijtje locaties.

Wer sind Sie?