Duurzaamheidskeurmerken voor vergaderlocaties

Duurzaamheidskeurmerken voor vergaderlocaties

Wanneer je een hotellobby binnenloopt of je aanmeldt bij de receptie van een vergaderlocatie zie je ze overal: keurmerkstickers. Van de Michelingids tot Trotter, Green Key en het EU Ecolabel. Waar de sterren en cijfers van Trotter en de Michelingids iets zeggen over de kwaliteit van de locatie, zegt het Green Key label en EU Ecolabel keurmerk iets over de duurzaamheid van de locatie. Maar wat betekent zo’n duurzaamheidskeurmerk nou precies?

Waarom een duurzaamheidskeurmerk?

Duurzaamheidskeurmerken zijn er om consumenten te helpen in het maken van een duurzame keuze bij de aankoop van een product of dienst. Wanneer een locatie een keurmerk heeft, zetten zij zich in voor een duurzame toekomst en een beter milieu. Bijvoorbeeld op gebied van CO2-reductie, dierenwelzijn of sociale duurzaamheid.

Dat klinkt alsof het de consument gemakkelijk wordt gemaakt, maar er zijn zoveel verschillende keurmerken in verschillende categorieën, dat door de bomen het bos soms niet meer te zien is. Milieucentraal deed in 2019 een onderzoek naar keurmerken en kwam tot de conclusie dat er meer dan 250(!) duurzaamheidskeurmerken in Nederland bestaan. Keurmerken voor kleding, hout en beton, schoonmaakmiddelen en verpakkingen. En natuurlijk toerisme en recreatie, waaronder hotels en meetinglocaties vallen.

De belangrijkste keurmerken voor meetings en hotelovernachtingen zetten we voor u op een rijtje:

Duurzaamheidskeurmerken die iets zeggen over het gebouw, energieverbruik en afval

Grüner Schlüssel

Eén van de bekendste duurzaamheidskeurmerken is Grüner Schlüssel. Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Wanneer een locatie een Green Key certificaat heeft, doet een locatie méér op het gebied van milieu en sociale duurzaamheid dan de normale wet- en regelgeving vereist. Er wordt bijvoorbeeld niet meer gewassen dan noodzakelijk is. Ze gaan zuinig om met energie en gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Maar ook heeft de locatie werknemers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Afhankelijk van hoeveel een locatie doet voor het milieu en een (sociaal) duurzamere toekomst, krijgt ze een bronzen, zilveren of gouden Green Key. Boekers kunnen in de boeking tool van Worldmeetings gemakkelijk filteren op Green Key locaties.

EU Ecolabel Toerisme

Het EU Ecolabel promoot een circulaire economie door het verminderen van afval en CO2.. Het initiatief voor dit label komt vanuit de Europese Unie en is inmiddels wereldwijd erkend.

Net als bij Green Key stelt het label eisen aan energiegebruik, watergebruik, afvalscheiding en gebruik van schoonmaakmiddelen. Daarnaast let het keurmerk bijvoorbeeld op het aanbieden van fietsen of beschikbaarheid van OV.

Energielabel

Bijna iedere Nederlander kent wel het Energielabel voor woningen. Ieder gebouw in Nederland is inmiddels van een label voorzien. Het energielabel rankt van G voor zeer energie verkwistende tot A++++ voor zeer zuinige gebouwen.

Duurzaamheidskeurmerken die iets zeggen over eten en drinken

EKO-keurmerk

Heeft je vergaderlocatie een EKO-keurmerk, dan kun je er vanuit gaan dat men in de keuken biologische producten gebruikt. Alleen een Goud-100% EKO-keurmerk garandeert uitsluitend biologische producten. Daarnaast deelt EKO labels uit voor minimaal 80% biologisch (Goud), 50-80% (Zilver) en 15-50% (Brons).

Europees keurmerk voor biologisch

Ook het “Europees label voor Biologisch” staat, zoals de naam al vermoed, voor biologische producten. Het gaat daarbij echter om vervaardiging van producten in plaats van het gebruik ervan. Het label kun je dus terugvinden op de verpakking van voedingsmiddelen.

Rainforest Alliance, FairTrade, UTZ

Deze keurmerken ondersteunen natuurbehoud en eerlijke sociale omstandigheden voor voedselproducenten in met name derde wereld landen. Rainforest Alliance focust op behoud van het regenwoud. Fairtrade heeft als speerpunt om de positie van arme boeren en arbeiders te versterken. UTZ werkt in tegenstelling tot Fairtrade wel samen met grote boerenbedrijven, en stelt daarbij eisen aan een goede landbouwpraktijk, arbeidsverhoudingen en aandacht voor het milieu. Liefhebbers van koffie-, thee en chocolade herkennen ongetwijfeld de logo’s van de keurmerken.

Duurzaamheidskeurmerken die iets zeggen over social return

Zoals gezegd letten bijvoorbeeld Fairtrade en UTZ op een eerlijk sociaal klimaat van producenten. Een Nederlands keurmerk voor social return is PSO.

PSO 30+ certificaat

PSO staat voor “prestatieladder socialer ondernemen”. De ladder is in 2010 door TNO ontwikkeld in samenwerking met PSO en bedrijven uit diverse sectoren. PSO is “een wetenschappelijk onderbouwd meet- en registratieinstrument en tevens kwaliteitskeurmerk”. Het PSO 30+ certificaat garandeert dat minstens 30% van de werknemers bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook let PSO er op dat bedrijven zorgvuldig omgaan met medewerkers.

Controleer de controleurs

Om consumenten er van te verzekeren dat een keurmerk echt iets zegt over de kwaliteit of duurzaamheid van het product, is er de Raad van Accreditatie (RvA). Dit is een overheidsinstelling waarvan de primaire taak is het accrediteren en geaccrediteerd houden van conformiteitbeoordelende organisaties: laboratoria, inspectie-instellingen, certificatie-instellingen en verificatie-instellingen. Of met andere woorden: ze controleren controlerende organisaties.

 

 

Wer sind Sie?