Global sourcing of lokaal prijsvoordeel?

Deze vraag wordt steeds actueler bij zowel nationale als internationale bedrijven. De vraag is… Hoe kan ik de beste tarieven en voorwaarden afspreken voor mijn bedrijf bij hotel- en vergaderaccommodaties? Maar ook hoe realiseer ik het grootste efficiency voordeel voor mijn bedrijf?

Dit is dan ook best een lastig onderwerp. Maak ik afspraken voor mijn bedrijf met partijen als internationale hotelketens of internationale meetings centra…? Klinkt goed en de koffie is best lekker op het hoofdkantoor van de betreffende internationale organisatie icon smile Global sourcing of lokaal prijsvoordeel? Maar zijn de prijzen en voorwaarden echt beter wanneer ik dit Global afspreek? Of heeft een lokale partij toch betere prijzen en voorwaarden omdat deze uiteindelijk aan de touwtjes trekt? En worden mijn facturen centraal per land of naar ons hoofdkantoor toegestuurd?  Oh ja… en mijn management informatie.. Hoe is dat georganiseerd? Kortom: veel vragen en vooral veel onduidelijkheden.

Om enigszins orde te scheppen in de chaos is het verstandig om eerst goed inzicht te krijgen in de bestedingen per land. En bij voorkeur ook nog eens per stad cq. regio. Al snel wordt duidelijk dat niet alle landen in Europa of alle steden/regio’s in een land ingekocht dienen te worden. Minder accommodaties is gelijk aan hogere bestedingen bij de geselecteerde accommodaties. En dus tegen betere tarieven en voorwaarden. Met deze eerste vrij eenvoudige stap wordt al snel een eerste duidelijkheid gevonden.

In stap 2 is het van belang het prijs- en voorwaarden onderwerp even los te laten. Verleg de aandacht naar het onderwerp ‘efficiency’. Probeer de afdelingen in kaart te krijgen die veel extern besteden namens het bedrijf. Let op o.a. directie secretariaat, Personele Zaken, Sales & account management en Learning & Development afdelingen. Voor ieder bedrijf is dit weer anders. Hoe lopen de interne processen? Waarom boeken de collega’s direct met accommodaties? Sluit het boekingsproces aan op de interne processen van de afdeling? Hebben afdelingen direct contractafspraken met accommodaties, al dan niet via een Global afspraak? Vergeet niet het factureringsproces achteraf! Welke codes dienen vermeld te worden op de factuur? Hoe wordt de factuur aangeleverd? Kan ik deze direct inladen in mijn administratie systeem. Vele vragen om de efficiency rondom het extern boeken van een meeting of een hotelovernachting te organiseren…

Global of lokaal is de vraag? Echt een uniform antwoord hierop is niet te geven. Voor ieder bedrijf geldt een andere waarheid. 

Ben je geïnteresseerd om de volgende stap te nemen? Neem dan contact op met onze Saving specialist Bob Pieterson op T 0031-(0)6-51559062 of mail bpieterson@worldmeetings.nl. Op het gebied van Strategisch Meetings Management heeft Worldmeetings in de afgelopen 20 jaar veel ervaring opgedaan. Met deze ervaring kunnen wij jouw bedrijf van dienst zijn!

Did you like this? Share it:
This entry was posted in Savings, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>